Z Akademického senátu Univerzity Karlovy


Aktuality z AS UK

Patejdlovka – výjezd studentské komory AS UK, 19.–21. 4. 2024

Na konci dubna jsme se senátory akademického senátu Univerzity Karlovy vyjeli na výjezdní zasedání na univerzitní Patejdlovu boudu v Krkonoších.


Členové předsednictva si pro nás připravili bohatý program obsahující teambuildingové aktivity, vzdělávací workshop a pracovní náplň zasedání. Se senátory jsme si definovali čtyři okruhy, kterým bychom se chtěli v příštích měsících věnovat. Byly to:


  • péče o první ročníky veškerých studijních programů,

  • well-being,

  • zapojení studentů do chodu Univerzity,

  • podpora mezinárodní spolupráce v rámci Erasmu+.


Následně jsme v pracovních skupinách vytvářeli koncepty a definovali požadavky, které jako senátoři předložíme vedení Univerzity, a formulovali jsme praktické kroky pro naplnění těchto plánů.


Zvolila jsem si pracovní skupinu věnující se podpoře studentů prvních ročníků. Náš výstup obsahoval tři hlavní pilíře, které by měla každá fakulta studentům zajistit. Jedná se o dostupný adaptační kurz pro veškeré prváky, Welcome-day a internetovou platformu přehledně poskytující veškeré informace a kontakty. Při tvoření plánů se samozřejmě pracovalo se specifiky jednotlivých fakult. V diskuzi jsme se shodli na tom, že škola by měla činit první krok směrem ke studentovi, měla by být aktivně nabízena podpora studentů se specifickými potřebami a v neposlední řadě by fakulta měla podporovat studentské spolky a aktivity propojující prváky se staršími studenty. Přínosný pro celou diskuzi byl příklad naší fakulty, kde je kontakt s prváky navazován jak v Chotěboři, tak na informačním dnu či dále přes studentskou kaplanku.


Pracovní skupiny budou dále své plány komunikovat s rektorkou Univerzity a rozvíjet je. Koncepční plány budou dostupné a bude se pracovat na krocích k jejich uplatnění.


Za senátory z ETF

Klára Ptáčková




Naši senátoři



Ahoj, zdraví vás Klára a Jenda, studentští senátoři ETF UK a Akademickém senátu Univerzity Karlovy!


Ptáčková, Klára

II. ročník, Sociální a pastorační práce

Jmenuji se Klára Ptáčková, studuji druhým rokem obor Sociální a pastorační práce. Vlastní je mi prostředí jak církevní, tak akademické, ve kterém se aktivně angažuji, současně pracuji v sociální sféře a zajímám se o témata menšin a lidí zdravotně znevýhodněných.

Kandiduji do AS UK, protože mi není lhostejné, co se na Univerzitě Karlově děje. Zajímám se o dění okolo sebe a věřím, že nelze jen stát stranou a přihlížet.

Po svém zvolení se budu aktivně účastnit zasedání a navazovat na práci svých předchůdců. Budu zvyšovat komfort studia pro všechny studenty. Chci pomoci dotáhnout zavedení Office 365 pro celou UK, stejně tak digitalizaci knihovních fondů fakult. V neposlední řadě se chci zaměřit také na rozvoj oboru Sociální práce, který je na akademické půdě Univerzity ohrožen.


Tkáčik, Jan

III. ročník, Evangelická teologie

Na Evangelické teologické fakultě studuji s ročním přerušením od září 2020, kdy jsem nastoupil na obor Evangelická teologie. Studia na Univerzitě Karlově si velice vážím a snažím se jej využívat co nejvíce. Proto od září 2022 studuji rovněž na Právnické fakultě UK. Postupem času se více a více zajímám o studentskou samosprávu, která znatelně ovlivňuje chod akademického prostředí-fakult, kolejí a menz a nakonec celé univerzity. Akademický senát považuji za respektovaný orgán složený z inspirativních studentů a pedagogů, který navíc rovnostářským principem ctí zastoupení velkých i malých fakult, jakou je právě ETF. Trvající nezastoupení naší fakulty, dané koncem mandátu senátorky Františky a senátora Oskara, mi bylo prvotním podnětem ke kandidatuře. Jelikož působení v senátu vyžaduje především zapojení do některé z 8 pracovních komisí, vybral bych si na základě svých zkušeností a cílů komisi sociální a studijní. V těchto oblastech bych cílil na problematiku, která mě životem provází - studenti dojíždějící za studiem, zpětná vazba stran studentů vyučujícím, služby Kolejí a menz s ohledem na domácí studenty, spravedlivé studijní řády, život na nově opravené fakultě, uživatelsky vhodný SIS a jiné. Jsem si vědom, že mé studijní zaměření mi nedovoluje dostatečně poznat současné potřeby nebo výzvy napříč všemi obory vyučovanými na ETF. Proto bych razil účinnou spolupráci s fakultním senátem, s nímž bych velmi rád sdílel informace na jeho pravidelných schůzích. Se stejnou důležitostí si rád nechám představit další či podrobnější programové podněty od kohokoliv z našeho fakuktního společenství, ať už se tak stane osobně ve škole nebo, takříkajíc, na sítích.


Děkuji vám, kteří jste mi pomohli AS UK zvenčí poznávat, a předem děkuji všem za upřímnou podporu.





Poslední změna: 25. duben 2024 14:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Evangelická teologická fakulta

Černá 646/9

110 00 Praha 1


221 988 216


ID datové schránky UK: piyj9b4


Jak k nám